Novi Sad emitovao obveznice, Užice najavilo

Grad Novi Sad je emitovao hartije od vrednosti, municipalne obveznice, što uskoro planira da uradi i Užice. Obveznicama Novog Sada trguje se samo između institucionalnih investitora, a za te hartije od vrednosti postoji veliko interesovanje. Problem kod municipalnih obveznica je Zakon o javnom dugu koji ne dozvoljava da se na inicijalnu javnu ponudu (IPO) hartija jave svi zainteresovani, nego njima mogu da trguju samo institucionalni investitori. U Srbiji su izgrađeni institucionalni investitori (privatni penzijski fondovi, osiguravajuća društva, investicioni fondovi manjih rizika) i municipalne obveznice su upravo ono što im treba - hartije od vrednosti niskog rizika i visokog kvaliteta. Uskoro bi trebalo da bude izmenjen Zakon o javnom dugu, tako da će i "najšire građanstvo moći da učestvuje u finansiranju kapitalnih projekta u opštinama u kojima živi".

Novi Sad emitovao obveznice, Užice najaviloGrad Novi Sad je emitovao hartije od vrednosti, municipalne obveznice, što uskoro planira da uradi i Užice, izjavio je danas član Komisije za hartije od vrednosti (HOV) Srbije Milko Štimac.

Pre sastanka predstavnika Grada Užica sa potencijalnim investitorima u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), on je novinarima rekao da se obveznicama Novog Sada trguje samo između institucionalnih investitora, ističući da za te hartije od vrednosti postoji veliko interesovanje.

Prema rečima Štimca, problem kod municipalnih obveznica je Zakon o javnom dugu koji ne dozvoljava da se na inicijalnu javnu ponudu (IPO) hartija jave svi zainteresovani, nego njima mogu da trguju samo institucionalni investitori.

U Srbiji su, kako je istakao, izgrađeni institucionalni investitori (privatni penzijski fondovi, osiguravajuća društva, investicioni fondovi manjih rizika) i municipalne obveznice su upravo ono što im treba - hartije od vrednosti niskog rizika i visokog kvaliteta.

Štimac je rekao da bi uskoro trebalo da bude izmenjen Zakon o javnom dugu, tako da će i "najšire građanstvo moći da učestvuje u finansiranju kapitalnih projekta u opštinama u kojima živi".

Pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije Aleksandar Bućić je rekao da bi Užice, kao drugi grad u Srbiji, početkom novembra moglo da emituje municipalne obveznice u vrednosti od 100 miliona dinara (oko milione evra) kako bi obezbedio deo sredstava za izgradnju zatvorenog gradskog bazena.

"Očekujem da se početkom novembra obveznica saldira i da Užice dobije sredstva za taj projekat", rekao je rekao je Bućić, koji je i član Gradskog veća Užica (www.graduzice.org).

On je rekao da Užice sa pripremom za emitovanje municipalne obveznice razmatra uzimanje kredita, ali je izrazio uverenje da će na osnovu iskustva Novog Sada "uslovi obveznice biti povoljniji od kredita".

Novi Sad je, prema rečima Bućića, na obveznice dobio značajnije nižu kamatu nego što bi bila na kredite, tako da je ušteda oko tri miliona evra.

Glavni grad Vojvodine, kako je rekao, planira da emituje obveznice u vrednosti od 35 miliona evra.

Bućić je rekao da Užice razmatra i mogućnost refinasiranja starih dugova emitovanjem obveznica, tako da bi ukupan obim mogao da bude nešto iznad tri miliona evra, ako bude zainteresovanih pokrovitelja.

Prema njegovim rečima, Novi Sad i Užice neće ništa koštati izdavanje obveznica jer će biti finansirani kroz projekte Evropske unije, preko SKGO.

"Tu mogućnost će moći da iskoristi još jedna grupa gradova i opština koja želi da razmotri emitovanje municipalnih obveznica", rekao je Bućić na sastanku predstavnika Grada Užica sa potencijalnim pokroviteljima obveznica.

Od početka privatizacije raskinuto je 633 ugovora o prodaji, a za 214 preduzeća stečaj je bio jedino rešenje. Sa druge strane, Agencija za privatizaciju, dobila je novi zadatak, da u ime države ponovo upravlja preduzećima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik